Strategisch Leeuwarden

Juli 2017

 

Het verhaal over de stedelijke strategie van Leeuwarden

In opdracht van de gemeente Leeuwarden werkt De Deur in Huis aan een boek over de stedelijke strategie van de Friese hoofdstad in de afgelopen decennia. Dat Leeuwarden volgend jaar culturele hoofdstad is, kan nauwelijks toeval zijn. In de afgelopen jaren investeerde de stad flink in ruimtelijke ontwikkelingen, wat in een groot aantal opzienbarende projecten resulteerde en de kwaliteit van de openbare ruimte sterk verbeterde.

Wat waren de drijfveren achter die ontwikkelingen, hoe kwamen ze tot stand? En hoe zorgde de gemeente voor gunstige voorwaarden? Is er zoiets als een typisch Leeuwardense stedelijke strategie? De Deur in Huis gaat op zoek. Aan de hand van vijf voor Leeuwarden relevante ruimtelijke thema’s wordt een twintigtal projecten behandeld, worden hun verhalen verteld, de ontstaansgeschiedenis ervan uitgezocht, hun maatschappelijke, organisatorische en ruimtelijke achtergronden opgespoord.

De uitgave van het boek staat op de agenda voor begin volgend jaar, uiteraard voordat de festiviteiten van Leeuwarden als culturele hoofdstad losbarsten.