Architectuur en film

31 oktober 2017

 

In opdracht van de Educatieve uitgeverij Staal & Roeland verkende De Deur in Huis samen met filmmaker Akira Le de mogelijkheden van een architectuurfilm. Er is een pilot gemaakt voor het hoofdstuk ‘Architectuur’ van het boek Contrast, de lesmethode voor Culturele en Kunstzinnige Vorming.

Buro Le en De Deur in Huis maakten elf korte films waarin ze zes architectuurkenmerken en vijf stromingen behandelen. De kenmerken die aan bod komen zijn: visie, functie, omgeving, constructie, vorm en materiaal. De stromingen: modernisme, structuralisme, postmodernisme, supermodernisme en neotraditionalisme.

Om de kenmerken en stromingen overtuigend in beeld te brengen, is steeds het onderwerp van de film tot vertrekpunt van de manier van filmen gemaakt: statig en strak voor bijvoorbeeld het modernisme, caleidoscopisch en veelkleurig voor het postmodernisme. De mogelijkheden van de techniek zorgden voor de grootste uitdaging: de wokkelvorm van de constructie van Arnhem Centraal Station werd vertaald in één ononderbroken, vloeiend en draaiend shot.

Benieuwd? Binnenkort volgt een compilatie van de film bij De Deur in Huis.